Фото без описуНа жаль, у нашому суспільстві панують неадекватні уявлення про специфіку і особливості професії соціального працівника. І ми  хочемо розповісти нашим читачам, що таке соціальна робота і чим займаються люди, які присвячують себе цій професії.

На перший погляд може здатися, що в їх роботі немає нічого героїчного – адже вони просто допомагають людям у вирішенні життєвих проблем. Але це не зовсім так, адже в роботі соціального працівника ключовим словом являється “допомога”. Допомога пенсіонерам, безхатченкам, дітям-сиротам, інвалідам, наркозалежним, дітям вулиці, ВІЛ-інфікованим, дітям з “проблемних” сімей, людям з обмеженими можливостями, дітям, які залучені у проституцію (їх набагато більше, ніж вам здається), тощо. Соціальна робота – одна з тих професій, яка підтримує людину тоді, коли виходу немає. Чи, точніше, тоді, коли цей вихід самотужки не вдається знайти. Всі, я впевнена, чули про складні життєві обставини, але не розуміли, в якій мірі ці обставини є складними, коли вони виникають і що за собою тягнуть. Це природно – недооцінювати лихо, якщо воно не зачіпає тебе особисто. Людські проблеми та їх вирішення – є основним вектором діяльності соціального працівника.

Соціальна робота невідривна від суспільства і спрямована на усі його проблемні прошарки. Тому необхідність у соціальній роботі існуватиме доки існує суспільство, навіть за найкращого його розквіту, не кажучи вже за суспільство у кризовій ситуації.

 Професія соціального працівника є складною, виснажливою та напруженою. Вона неналежно оцінена державою, часом і суспільством. Але! Соціальна робота неймовірно цікава. Вона служить на Благо. Вона дарує Надію, відстоює права тих, від кого відвернувся світ. Вона повертає у суспільство тих, хто не міг в ньому втриматися. Вона дарує життя у всіхсенсах цього виразу.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису