Весняна пора – привідвкотрепоговорити про строкову службу у Збройних Силах України. Такийсобіінформаційний «фетиш», якийпід час черговоїпризовноїкампанії активно іде по руках представників ЗМІ та діячів «небайдужоїспільноти». І про що ж говорить, зазвичай, голос народу?

А вінглаголить, зазвичай, ізвикористаннямнегативнихконотацій і штампів! Зокрема: не йтиму до війська, бо не хочу дурно згаяти час, солдатиголі-босі-нещасні, змусятьпідписати контракт і відправлять в АТО, не бажаю мести плац і білитибордюри, усікомандири – хабарники тощо…

Чому на п’ятийріквійни наше суспільство й досіперебуває у полоніінформаційнихшаблонів совкового зразка, а інодівідверторетранслюємеседжіворожоїпропаганди – окрема тема для обговорення. Єдине, що ми можемозробити зараз – продовжитирозвінчуватиподібнізакиди у бікукраїнськоговійська та інформувати про реаліїстроковоїслужби в сучаснійукраїнськійармії.

Цікавий факт: декількароків тому, ще до початку відкритоїросійськоїагресіїарміяФранціївідмовиласьвідзалученняюнаків на строкову службу. ОднакочільникРеспублікиФранція повернув строкову військову службу назад.Основнепоясненнятакоїдіїна державному рівні – нагальна потреба у підготовцімобілізаційного ресурсу в умовахепохигібридноїагресії.  Звідсивисновок – одна з потужнішихкраїнЄвропи, з розвиненоюдемократією, неухильнимдотриманням прав і свобод своїхгромадян, член НАТО розумієбезальтернативністьпідготовки кадрового резерву для власнихзбройних сил методом призову громадян на строкову службу. А Україна, як країна в якійтриваєвійна, і яка не є членом будь-якоговійськового альянсу і не можерозраховувати на бойовупідтримкукраїн-партнерів у разізагостренняситуації, досіумовляєсвоїхгромадянз’явитись у військкомати для виконаннявійськовогообов’язку. Пояснититакуситуаціюіноземцямдосить проблематично, адже для цивілізованоїкраїнивідсутністьініціатививідвласнихгромадян і їх не бажанняготуватись до захистусвоєїБатьківщини – не припустимеявище.

Заразстрокова служба вже далеко не така, як у військупострадянськогозразка. За останніп’ятьроків наша армія пережила чималіеволюційнізміни.

На забезпеченняукраїнськоїарміїбюджетні асигнування щороку зростають. Сьогодністроковикиперебувають на повному державному утриманні, забезпечуються новою якісноювійськовою формою одягу та спорядженням, щоденнимтриразовимгарячимхарчуванням. Вже зараз у військовихчастинахвідбуваєтьсязміна порядку харчуваннявійськовослужбовців і перехід на стандарти НАТО, яка маєзакінчитися у 2019 році. Суттєвозмінюється меню харчування.Відтепер на вибірвійськовослужбовців представлено різноманітнийасортиментстрав, а щеовочі, фрукти.

За останнічотири роки повністюзмінилося і речовезабезпеченнявійськовослужбовців. Запровадженоновінормизабезпечення і строки носіннявійськовогообмундирування. Створено «бойовийєдиний комплект» до якоговходять десятки найменуваньпредметіводягу та спорядження, розробляютьсяновіелементи та типивійськовогоодягу. Сучасногостроковикавже не здивуєшрізними типами берців (зимовими, літніми, демісезонними), якісною тканиною для польовоїформиодягучи такими, щедонедавна, екзотичними речами, як то: термобізизна, теккінговішкарпетки, бойові сорочки, польові панами, вітро-вологозахистні та флісові куртки, рюкзаки та багатоіншого.

Післязвільнення і поверненнядодому, Управліннясоціальногозахистувиплачуєодноразовугрошовудопомогурозмірісередньоїзаробітної плати, або у розміріпрожитковогомінімуму (для осіб, які до призову не працювали). Також за строковиками, якіофіційнопрацювали,  зберігаютьсяробочемісце та середнійзаробіток, тобтопід час службиїхнійроботодавець і далі буде виплачуватизарплатню. Окрім того, строковавійськова служба зараховуєтьсядо стажуроботи, щогарантуєпенсійнінакопичення. Під час службинадається 10-ти деннавідпустка.

Строковики перших три місяціслужбипроводять у навчальних центрах Збройних Сил України де проходятьповний курс підготовкипіхотинця. Строковик в жодномуразі не попадає в зону військовогоконфлікту. Його задача, здобувшибазовупідготовку, підтримувати форму, дбати про ППД частини, підтримувати порядок на полігонах і бути надійною опорою професійнимвоїнам, якізахищаютьУкраїну на Сході. І, звичайно, обдумуватипропозицію про продовженнявійськовоїкар’єри.

Насьогоднінашістроковики не лишемаютьповагувід народу та друзів. Вони щоднянарощуютьм’язи і стаютьсправжнімибійцями! Так що думайте, панове, і робітьвисновки!