Фото без описуНаше майбутнє, наше щастя, наші проблеми і радості - все це наші бажані й улюблені діти. Але чи завжди вони ростуть в любові? На жаль ні. Останнім часом жорстоке поводження з дітьми часто обговорюється в ЗМІ і на телебаченні.

Що це?

Найстрашнішими проявами насильства проти дітей вважаються побиття, сексуальні домагання, нанесення ушкоджень. Але крім них є маса інших чинників, які калічать вразливу дитячу душу. Приниження, зневага, знущання завдають ще не сформованій психіці дитини часом непоправні травми. Жорстоке поводження з дітьми має на увазі погане ставлення, яке допускають батьки, піклувальники, педагоги, - одним словом, всі ті особи, які до виховання дитини мають пряме відношення.

Жорстоке поводження з дітьми та його види

На практиці прийнято розрізняти кілька видів насильства над дітьми. Фізичне говорить за себе і має на увазі навмисне заподіяння тілесних ушкоджень. Сексуальне насильство зводиться до залучення дорослою людиною дитини в статеві стосунки або розбещення з її згоди або без неї. Економічне насильство, відповідно до закону, - це навмисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла ,їжі, одягу й іншого майна або засобів, на які потерпілий має передбачені законом права, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного або психічного здоров'я. Психологічний вплив може спровокувати формування патологічних рис характеру і загальмувати розвиток дитини. Часто педагоги, вихователі, та й батьки по відношенню до дітей виявляють психологічний вид жорстокості.

Прикладом тому може бути:

- критика дитини з приводу і без;

- погрози у словесній формі;

- зауваження і образи, які принижують дітей;

- навмисна ізоляція;

- брехня та невиконання обіцянок;

- жорсткий психічний вплив, який викликає у дитини психічну травму.

Крім цього, жорстоке поводження з дітьми може виявлятися у простому нехтуванні потребами дитини, тобто відсутності уваги, турботи, догляду та виховання дитини.

Причини жорстокого поводження з дітьми

Такі причини носять, насамперед, соціальне забарвлення. Наприклад, безробіття, низький достаток в сім'ї, алкоголізм, неповна сім'я, погані житлові умови, фізична перевтома, юний вік батьків та їх прагнення до розваг, народження іншої дитини.

Що повинні знати батьки

Жорстокість простіше попередити, ніж вести з нею боротьбу. Профілактика жорстокого поводження з дітьми в основному полягає в роботі з батьками.Є кілька порад для тих, хто хоче жити в любові і гармонії зі своєю дитиною.

Запам'ятайте, що дитина - це особистість, хоч і маленька. Потрібно не тільки любити, але і поважати її.

Процес виховання - це дорога, усіяна камінням, тому слід запастися терпінням. Не варто робити зі своєї дитиниідеальну. Не буває такого, щоб малюк все знав і вмів в рівній мірі добре.

Хваліть його за те, що у нього виходить краще, ніж у інших, і не сваріть за те, що якісь речі не виходять.

Ніколи не порівнюйте своїх дітей з іншими, сприймайте успіхи чужих просто як інформацію.

Не шантажуйте дитину фразами типу: «Я для тебе старалася, а ти ...». Це погана спроба присоромити ваше чадо. Багато дітей на таку заяву відповідають, що не просили їх народжувати. Якщо неприємна ситуація сталася за участі сторонніх, то не розпочинайте сварити дитину. Відведіть її додому і проведіть розмову без свідків.

Не соромте її при чужих людях.

І головне - любіть свого малюка, частіше кажіть йому про це, пестіть і хваліть.

Це найкращий захист дітей від жорстокого поводження.

 

Пам'ятайте, діти – наше майбутнє і вони мають зростати в любові та повазі!!!

 

Якщо Ви дізнались про випадки жорстокого поводження з дітьми, не будьте байдужими – зверніться до відділу поліції, служби у справах дітей, центру соціальних служб СДМ або інших ПОУ за місцем Вашого проживання(перебування).

 

Виникли питання, за консультацією звертайтесь до Служби у справах дітей Любарської селищної ради за адресою: смт. Любар, вул. Незалежності, 52 (приміщення Управління праці та соціального захисту населення, 1 поверх).

Телефон: (04147) 2-30-03.