Фото без описуРеформою житлово-комунального господарства передбачено створення в Україні конкурентного ринку послуг у житлово-комунальному господарстві. Одним із основних завдань у житловій сфері залишається процес впровадження ефективних форм управління своїм майном та його збереження шляхом створення ОСББ,призначення управителів багатоквартирних будинків.

З введенням в дію Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» жителям надано право самостійно вибирати форму управління своїм будинком,прийнявши спільне рішення співвласниками будинку.В області діє до 2020 року Програма стимулювання населення,ОСББ,ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичнихресурсів та енергозбереження у рамках якої передбачено відшкодування частини так званих «теплих» кредитів , також передбачено надання з державного та місцевих бюджетів одноразової фінансової допомоги під час організації об’єднання .В Україні статус ОСББ визначається Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» . Закон дозволяє об’єднанню мешканців самому збирати внески (квартплату) і раціонально їх використовувати . Дає можливість поліпшити комфорт проживання мешканців будинку,дозволяє працювати без сплати податків,обов’язкових для підприємства- юридичної особи.

Мешканці можуть наперед запланувати заходи щодо поліпшення стану свого будинку. Кошти від оренди підвалів,службових квартир,прибудинкової території ,магазинів,що розташовані в будинку мають надходити на рахунок ОСББ і витрачатись на обслуговування будинку.Адже ці всі приміщення повинні перейти на баланс ОСББ .Велике значення має і відповідальність мешканців,яка значно зростає,— адже тепер немає на кого скаржитися,крім себе.А зацікавлені співвласники більш ефективно управляють будинком,бо витрачають власні кошти на власний же комфорт.

Основні переваги мешканців будинку при створенні ОСББ:

-стають власниками майна та приміщень загального користування в будинку

-мають можливість створити власну управлінську структуру для вирішення проблеми утримання будинку

-мають можливість покращити фізичний стан будинку і умови проживання у ньому

-отримують механізм для розв’язання проблем спільного проживання у будинку

-мають можливість контролювати якість ремонтних робіт у будинку

-розширюють можливості для щоденного спілкування мешканців будинку

-мають реальні важелі впливу на порушників загальних домовленостей

-обирають підрядників для поліпшення якості утримання будинку і скорочення загальних витрат

-контролюють використання видатків на утримання будинку та прибудинкової території,дотацій і субсидій

-можуть контролювати безпеку проживання у будинку та використання прибудинкової території

-можуть здавати в оренду місця загального користування з метою отримання прибутку для компенсації витрат.