Фото без описуЛюбарський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області інформує, що 28 серпня 2018 року набув чинності Закон України 

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Серед новацій Закону є:

Система додаткових фінансових санкцій щодо неплатників аліментів. Якщо боржник не сплачує аліменти протягом 1 року – сума збільшується на 20%, протягом 2 років – на 30%, протягом 3 і більше років – на 50%.
            Система автоматичного арешту коштів.
          Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно-корисних робіт.
            Українці, які захочуть посісти керівні посади, повинні будуть надати довідку, що в них немає заборгованості з аліментів.

Звільнення дітей від обов’язку утримувати за рішенням суду непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки.

            Станом на 29.09.2018 р. на виконанні у відділі ДВС перебуває 269 в/п про стягнення аліментів, з яких: 112 в/п перебуває на виконанні в бухгалтеріях, 157 в/п перебуває безпосередньо у відділі, 185 в/п за якими оплата здійснюється боржниками систематично,  79 в/п за якими сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці, 75 в/п за якими сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 4 місяці, 46 в/п за якими сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за 1 рік.

Державними виконавцями вчиняються всі заходи, спрямовані на виконання рішень судів про стягнення аліментів, а саме:

По 79 в/п винесено постанови про арешт майна боржника та внесено відповідні дані до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Стягувачкам направлено 121 повідомлення щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за ст.. 164 КК України.

Винесено відповідно до ст.. 71 ЗУ «Про виконавче провадження»:

75 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

75 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами;

75 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування зброєю;

75 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

На боржників, які ухиляються від сплати аліментів на утримання дітей складено 28 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1831 КУпАП, які направлено до суду, порушено 13 кримінальних справ  за ст. 164 КК України.

Завдяки закону «Чужих дітей не буває» державними виконавцями Любарського РВ ДВС всього у 2018 р. стягнуто коштів за виконавчими документами про стягнення аліментів – 1млн.762 тис.645 грн., з них 892378 грн. у зв’язку із застосуванням заходів, передбачених ст. 71 ЗУ «Про виконавче провадження».