Любарський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області інформує, що з 29 серпня 2018 року набуде чинності Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Даний Закон передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів.

Ухвалений нормативно-правовий акт удосконалює положення деяких законодавчих актів з метою недопущення відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, зокрема, за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці, запровадження автоматизованого арешту коштів боржника аліментів дозволить створити економічні передумови для погашення заборгованості по сплаті аліментів на утримання дитини та поліпшить матеріальне становище дітей, на яких стягуються аліменти.

Крім того, законом встановлюється можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи важкохвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці. При цьому відповідна згода другого з батьків не потребуватиметься у разі виїзду дитини за межі України разом з тим із батьків, з ким вона проживає за рішенням суду, на строк до одного місяця.

Впровадження додаткових штрафних санкцій за заборгованість по аліментах більше одного року стало однією з новацій другого пакету законів "Чужих дітей не буває", спрямованих на посилення захисту прав дітей та запровадження інституту відповідального батьківства. Штрафи будуть спрямовані безпосередньо дітям і є своєрідною компенсацією за несвоєчасне отримання ними коштів. У випадку, якщо у платника аліментів виникає заборгованість у сукупному розмірі більша, ніж сума відповідних платежів за один рік, то на таку особу накладуть штраф у розмірі 20% від заборгованої суми. Якщо ж заборгована сума перевищуватиме в сукупному розмірі суму відповідних платежів за два роки, то штраф збільшуватиметься і відповідно становитиме вже 30%. За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, штраф становитиме 50 % суми заборгованості зі сплати аліментів.

Наприклад:  особа, яка має сплачувати аліменти щомісяця у розмірі 2000 гривень, при ухиленні від їх сплати протягом одного року  матиме борг у розмірі 24 000 гривень. У зв’язку з цим виконавець на таку особу накладе штраф у розмірі 20% від цієї суми, а саме в розмірі 4 800 гривень (24 000/100 х 20% = 4800 грн). Отже, загальна сума, що підлягатиме сплаті на утримання дитини, у випадку заборгованості становитиме вже 28 800 гривень.

Метою закону є створення економічних передумов для подальшого вдосконалення механізму забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом.

 

 

 

Любарський районний відділ ДВС

ГТУЮ у Житомирській області