За час роботи команди Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування було організовано десятки навчальних заходів для фахівців ОТГ з питань проектного менеджменту. За цей час було сформовано потужну команду експертів громад, які пишуть проекти та займаються пошуком грантових програм.

Це дозволило підняти якість проектів ДФРР та інфраструктурної субвенції, які подають громади, і допомогло громадам залучити позабюджетні кошти на розвиток територій. Сьогодні можна прослідкувати тенденцію до зростання активності ОТГ у боротьбі за грантові кошти та участь у численних проектах та конкурсах.

Крім того, за результатами школи проектного менеджменту, яку організував Житомирський Центр 14-16 травня, можна зробити висновок, що рівень компетентності фахівців ОТГ значно виріс порівняно із минулим роком.

«Громади показують результати у багатьох показниках. Окрема варто звернути увагу на креативність проектів. Сьогодні ми поступово переходимо від латання дірок до розвитку територій та формування «точок росту». Це свідчить про, те, що громади обрали правильний шлях», - переконаний Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС.

Заняття у школі проектного менеджменту тривали три дні, протягом яких учасники отримали не лише максимум теорії та практики написання проектів, а й мали можливість поспілкуватись із досвідченими фахівцями та підприємцями. Зокрема, на другий день навчань учасники до дрібниць розібрали проблематику написання проектів з будівництва сонячних електростанцій разом із Євгеном Перепелицею.

«Це неймовірно, що така кількість людей, вміє з ідеї написати проект та довести цю справу до реалізації. Такі знання відкривають великі можливості, як перед окремими фахівцями так і перед громадами. Регіон має потенціал у розвитку сонячної енергетики, але потрібні люди, які будуть його розвивати. Сьогодні у цій школі ці кадри формуються»,- поділився своїми думками Євген Перепелиця, приватний підприємець.

Всього у школі проектного менеджменту взяли участь 35 фахівців. Щоразу на таких навчаннях кількість учасників зростає, більше того після успіхів окремих громад у залученні грантів, інші громади вводять у штати посади проектних менеджерів.

«Раніше все було просто – дали гроші, у селі зробили освітлення, не дали гроші – освітлення немає. Сьогодні кожен із нас думає де взяти гроші, і  як можна зкреативи, щоб з мінімальними затратами вирішити реальні проблеми громади. Це своєрідна конкуренція за місце під сонцем. І це добре», - вважає Марина Царапаєва, фахівець Семенівської ОТГ.

Сьогодні існують сотні грантових програм, які стосуються більшості сфер життя людини, але ці ресурси освоюють одиниці. Фахівці ОТГ, які пройшли навчання у школі проектного менеджменту матимуть можливість залучати ці кошти в громади.