Cитуація,  яка склалася в державі, пов’язана з cепаратиськими діями та прямою агресією на Сході України коли велика кількість патріотів України героїчно виконує свій військовий обов'язок в рядах Збройних Сил України, але є громадяни які ганьблять високе звання захисника Вітчизни, самовільно залишають військові частини, вчиняють дезертирство.

У зв’язку з цим у період з 01.05.2018 по 31.05.2018 Любарським районним військовим комісаріатом спільно з представниками Житомирського Зонального відділу Військової служби правопорядку Збройних Сил України буде проведено широкомасштабний розшук військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини. У зв’язку з цим, необхідно посилити роботу з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, представниками духовенства, трудовими колективами, громадськими організаціями, родичами, друзями та знайомими військовослужбовців, їх сусідами щодо повернення до військових частин своїх співвітчизників.

Дана інформація щодо розшуку військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини, чи місце несення служби може сприяти поверненню синів України до військових частин.

 У разі неявки до військових частин, їх дії матимуть ознаки адміністративного правопорушення, за яке передбачено адміністративну відповідальність  чи злочину, які підпадають під кримінальну відповідальність, а саме за такими статтями:

1.ст..172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Самовільне залишення військової частини або місця служби»

Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до трьох діб тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до п’яти діб.

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк від семи до десяти діб.

Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової військової служби), а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до десяти діб, тягнуть за собою накладення штрафу від сімдесяти до ста сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до семи діб.

Діяння, передбачені частинами першою або третьою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, тягнуть за собою накладення штрафу від ста сорока п’яти до двохсот вісімдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від семи до десяти діб.

Стаття 407 Кримінального кодексу України «Самовільне залишення військової частини або місця служби»

1. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез'явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез'явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, але не більше місяця, караються триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також нез'явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року, караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або службовим обмеженням на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

3. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез'явлення вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад один місяць, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

4. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез'явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Мешканці Любарського району повинні знати, що можливо їхній сусід, родич, знайомий скоїв військове адміністративне правопорушення чи злочин, та вжити заходів щодо надання допомоги громадянам повернутися до військових частин.

Враховуючи вищезазначене та з метою ефективного проведення розшуковик заходів, у разі наявності будь-якої інформації, щодо військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини звертатись до Любарського районного військового комісаріату за адресою: смт.Любар, вул..Ватутіна,3 або за телефоном 2-35-43, 0975767297 (Дорогов Олександр Олегович – заступник військового комісара).